Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

Χημικώς απολυμανθέντα κοτόπουλα θέλει να μας «ταΐσει» η Commission


Την χρήση τεσσάρων χημικών ουσιών στην απολύμανση των σφαγμένων κοτόπουλων θα κληθούν να εγκρίνουν ή να απορρίψουν οι υπουργοί Γεωργίας και Αλιείας της Ε.Ε., που συνεδριάζουν σήμερα και την Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες. Πρόκειται για πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έχει κατατεθεί ήδη από τον Μάιο του 2008 και τελικώς τέθηκε προς απόφαση στο τελευταίο επί Γαλλικής προεδρίας Συμβούλιο.
Όπως τονίζεται στο σχετικό έγγραφο προετοιμασίας της ημερήσιας διάταξης του Συμβουλίου, που δεν αναφέρει ποιες συγκεκριμένα χημικές ουσίες είναι αυτές, σε περίπτωση που δεν υπάρξει η απαιτούμενη ενισχυμένη πλειοψηφία μεταξύ των υπουργών των κρατών - μελών, υπέρ ή κατά της πρότασης, το θέμα θα επιστρέψει στην Επιτροπή η οποία και θα αποφασίσει, κατά πάσα πιθανότητα υπέρ.
Το ζήτημα έχει απασχολήσει και την Μόνιμη Επιτροπή για την τροφική αλυσίδα και την υγεία των ζώων της Ε.Ε., στην συνεδρίαση της 3ης Ιουνίου, όπου αρκετές αντιπροσωπείες κρατών μελών διατύπωσαν επιφυλάξεις για την προστασία των καταναλωτών και του περιβάλλοντος. Ενώ η υπόθεση συγκρίθηκε και με την ιστορία των χλωριωμένων κοτόπουλων που προσπαθούν να προωθήσουν οι Ηνωμένες Πολιτείες στις Ευρωπαϊκές αγορές.
Όσον αφορά τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης στα ζητήματα γεωργίας οι υπουργοί θα ενημερωθούν για την «Πράσινη βίβλο» που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με τους τρόπους ενίσχυσης των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, ενώ θα συζητήσουν και την επιμόλυνση με διοξίνες των χοιρινών της Ιρλανδίας.
Πάντως, το μεγαλύτερο μέρος της διήμερης συνεδρίασης των υπουργών θα καταναλωθεί στον λεγόμενο «αλιευτικό μαραθώνιο» καθώς κάθε τέλος χρόνου συζητείται ο καθορισμός των εθνικών αλιευτικών ποσοστώσεων και των τιμών των αλιευμάτων για το επόμενο έτος.
Καθώς οι αλιευτικές ποσοστώσεις παίζουν για ορισμένα - κυρίως βόρεια - κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης καθοριστικό ρόλο στον αλιευτικό τους τομέα, φέτος πέραν των συνολικά επιτρεπόμενων ποσοτήτων ψαριών, που μπορούν να αλιευτούν στις διάφορες θάλασσες της Κοινότητας (TAC), οι υπουργοί θα αποφασίσουν και ειδικά μέτρα για τη διαχείριση των εν λόγω ποσοστώσεων, όπως: ημέρες αλιείας, ιπποδυνάμεις των κινητήρων των αλιευτικών σκαφών, ελάχιστα μεγέθη ψαριών που μπορούν να αλιευτούν, εξοπλισμός σκαφών κ.α.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου