Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΚΑΛΙΜΜΩΡΟΥ


Η ΣΚΟΣ και η ΕΑΣ Ηλείας-Ολυμπίας, αποφάσισαν να αναδείξουν τη μαύρη σταφίδα. Ειδικά η ΕΑΣ έχει κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για να αναγνωρισθεί ως Προϊόν Γεωγραφικής Ένδειξης. Ο κ. Γεράσιμος Καλιμμώρος, πρόεδρος της ΕΑΣ και της ΣΚΟΣ, λέει στον ΑγροΤύπο, με αφορμή την έκδοση ημερολογίου με θέμα τη μαύρη σταφίδα για την προβολή της (θα ακολουθήσουν και άλλου είδους εκδηλώσεις), «συμβάλλει στην τοπική οικονομία και είναι το μόνο προϊόν που έχει «διασωθεί» σε σχέση με τις ελιές και τις άλλες καλλιέργειες. Φέτος οι παραγωγοί πήραν 65% περισσότερα από πέρυσι και αυτό γιατί η ΣΚΟΣ με την πολιτική που ακολούθησε βοήθησε ώστε η σταφίδα να πληρωθεί καλά στον παραγωγό».


Τι προσδοκάτε με το να ενταχθεί η σταφίδα ως Π.Γ.Ε;


«Την προστιθέμενη αξία κατά 20-25% καθώς και την πιο καλή αγορά της και είναι σημαντικό αυτό. Αλλά και τα σταφιδικά κτίρια θα αξιοποιηθούν με τη βοήθεια της . Ήδη για ένα κτίριο έχουν γίνει οι μελέτες και θα γίνει Κέντρο Μελετών Ιστορίας έρευνας για τη μαύρη σταφίδα.

Αυτά για τη σταφίδα. Όσο για το μερίδιό σας από τα 150 εκατ. ευρώ πόσα είναι;


Είναι 1.350.000 ευρώ. Έχουμε κάνει συγκέντρωση καλαμποκιού γύρω στους 12 χιλιάδες τόνους πάντως μας καλύπτει.

Και για το ελαιόλαδο, που ζητά η ΠΑΣΕΓΕΣ κρατική στήριξη τι λέτε;


Είναι επιτακτική ανάγκη γιατί πάμε σε πολύ δύσκολα μονοπάτια φέτος για το λάδι. Δεν υπήρχε εθνική πολιτική για το λάδι και κάποια στιγμή θα γινόταν και αυτό. Τα έξοδα είναι γνωστά και το μόνο είναι ότι κάπως μειώθηκαν τα λιπάσματα όσο για τις άλλες καλλιεργητικές φροντίδες, τι να μειωθεί, τα εργατικά, το πετρέλαιο, τα φυτοφάρμακα;


Ως νομός είσαστε σε μία μεταβατική φάση…



Στην πρίζα είμαστε, τι μεταβατική. Ειδικά με το λάδι θα έχουμε ακόμη σοβαρότερα προβλήματα. Δεν υπάρχει πλέον λόγος να κάτσει ο αγρότης στο χωριό του. Δεν εξασφαλίζει εισόδημα διαβίωσης. Προσθέστε και τη μειωμένη παραγωγή φέτος που πολλοί ούτε καν μπήκαν στη διαδικασία να τις μαζέψουν. Τουλάχιστον η σταφίδα ήταν …γλυκιά φέτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου