Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2008

Μέχρι και 80% η ζημιά στις ελιές


Η ΚΑΚΟΚΑΙΡΙΑ ΕΠΛΗΞΕ ΚΗΠΕΥΤΙΚΑ, ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ ΚΑΙ ΘΕΡΜΟΚΗΠΙΑ

Καλλιέργειες κηπευτικών, εσπεριδοειδών και ελιάς, καθώς και θερμοκηπιακές υποδομές κατέστρεψε η τελευταία ανεμοθύελλα, με την περιοχή της Τριφυλίας να έχει χτυπηθεί περισσότερο.
Μαζί με τις ζημιές από την ανεμοθύελλα στις 3 και 4 Δεκέμβρη η ελαιοπαραγωγή χάθηκε σε ποσοστό μέχρι και 80% ανάλογα με την περιοχή και τη σφοδρότητα του αέρα, 50 - 60% ήταν οι απώλειες στην παραγωγή εσπεριδοειδών και 340 στρέμματα θερμοκηπίων, ενώ οι μεγαλύτερες καταστροφές έγιναν σε υπαίθρια κηπευτικά.

Συνολικά η κακοκαιρία έπληξε 1.310 στρέμματα μαρουλιού, λάχανου και κουνουπιδιού, καθώς και 100 στρέμματα πατάτας.
Μεγαλύτερες είναι οι ζημιές στην περιοχή της Τριφυλίας όπου οι άνεμοι έφτασαν μέχρι και τα 10 Μποφόρ, έριξαν κάτω ελιές και ανάλογα με την περιοχή η απώλεια σε ελαιόκαρπο εκτιμάται από 20 μέχρι και 80%.

Καταστροφές υπήρξαν και σε υπαίθρια κηπευτικά και συγκεκριμένα σε 600 στρέμματα μαρουλιού, 300 λάχανου - κουνουπιδιού και 300 στρέμματα άλλων κηπευτικών.
Στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες οι ζημιές στην παραγωγή τομάτας, πιπεριάς, αγγουριού κ.λπ. έχουν έκταση 300 στρεμμάτων ενώ στις εγκαταστάσεις η ζημιά στα θερμοκήπια υπολογίζεται σε έκταση 20 στρεμμάτων σε σκελετούς και 300 σε υλικά στήριξης.

Στην υπόλοιπη Μεσσηνία η απώλεια ελαιοκάρπου εκτιμάται στο 30 - 40% της παραγωγής ενώ η αντίστοιχη στα εσπεριδοειδή ξεπέρασε το 50%.
Ζημιές σημειώθηκαν και στα κηπευτικά, υπολογίζεται ότι καταστράφηκαν 100 στρέμματα πατάτα, 30 στρέμματα μαρούλια και 80 στρέμματα λάχανο.
Επίσης ξεσκεπάστηκαν 40 στρέμματα θερμοκηπίων στην ευρύτερη περιοχή των Δήμων Λογγάς, Φοινικούντας και Μεθώνης, ενώ ο αέρας πήρε και τις στέγες σε 15 στάβλους.

Πηγή: Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου