Παρασκευή 5 Δεκεμβρίου 2008

Μεγάλες οι ζημιές απο την κακοκαιρία

Ζημιές στην Τριφυλία.

Αρκετά προβλήματα προκλήθηκαν στην περιοχή της Τριφυλίας και κυρίως στην αγροτική παραγωγή της περιοχής, από τους θυελλώδεις ανέμους που πνέουν το τελευταίο διήμερο.
Αποτέλεσμα αυτών ήταν να προκληθούν ζημιές σε θερμοκηπιακές μονάδες, σε μια έκταση περίπου 300 στρεμμάτων, όσον αφορά τα πλαστικά κάλυψης όπου αλλού έχουν σκιστεί τελείως και έχουν ξεσκεπαστεί οι καλλιέργειες κι αλλού έχουν φύγει μεγάλα κομμάτια τους.

Επίσης σε μια έκταση περίπου 20 στρεμμάτων έχουν υποστεί ελαφρές ζημιές ακόμη και οι κατασκευές των θερμοκηπίων.
Από εκεί και πέρα, σύμφωνα με την ενημέρωση που είχαμε από την Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Τριφυλίας, ζημιές έχουν προκληθεί σε 600 περίπου στρέμματα υπαίθριων λαχανικών όπως μαρούλια και άισμπεργκ, αλλά και σε 300 στρέμματα λάχανο και κουνουπίδι.
Ζημιές που κυμαίνονται ανά περιοχές και καλλιέργειες.

Τέλος, ζημιά έχουν υποστεί και οι ελιές αφού οι δυνατοί άνεμοι έχουν ρίξει μεγάλο μέρος του καρπού στο έδαφος, δυσχεραίνοντας ακόμη περισσότερο την ήδη φετινή άσχημη κατάσταση.
Oσον αφορά τις ζημιές στα θερμοκήπια, πρέπει να τονιστεί ότι οι καταστροφές στα πλαστικά σημαίνουν και καταστροφή της καλλιέργειας και της παραγωγής, αφού χωρίς κάλυψη είναι αδύνατο οι καλλιέργειες να αντέξουν.
Ετσι το χτύπημα για αυτούς τους παραγωγούς είναι διπλό, αφού από την μία θααναγκαστούν να μπουν σε ένα μεγάλο έξοδο αντικατάστασης των πλαστικών και από την άλλη θα χάσουν και την παραγωγή τους.

Χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Πουλόγιαννης, παραγωγός στην περιοχή του Μαράθου ο οποίος υπέστη ζημιές στο θερμοκήπιό του όπου από τον αέρα σκίστηκαν τα πλαστικά κάλυψης, μας είπε ότι ο δυνατός αέρας ξεκίνησε από προχθές το πρωί στις 11 και συνεχώς δυνάμωνε.
Ειδικά την νύχτα γινόταν χαμός, μας είπε, «νόμιζες ότι δεν θα μείνει τίποτα όρθιο, μας πήρεκαι μας σήκωσε. Το πρωί είδαμε τις ζημιές, όπου εμένα σε μια έκταση 4,2 στρεμμάτων θερμοκηπίου μού έχει καταστρέψει το σύνολο των πλαστικών, ενώ ζημιές έχω πάθει και στις κατασκευές, στην ξυλεία του θερμοκηπίου.

Θα πρέπει να αλλαχτεί όλο το πλαστικό τώρα, πράγμα που σημαίνει ένα μεγάλο κόστος τόσο για εμένα όσο και για τον κάθε παραγωγό - ενώ θα χάσουμε και την καλλιέργεια, όπως την ντομάτα που έχω εγώ, αφού δεν μπορεί να κρατηθεί χωρίς κάλυψη.
Αυτό που ζητάμε είναι η Πολιτεία άμεσα να σκύψει στα προβλήματά μας, να φροντίσει για την αποζημίωση καθώς οικονομικά είμαστε τελειωμένοι.
Θέλουμε να δείξει ενδιαφέρον και όχι να μας αγνοήσει όπως έχει κάνει άλλες φορές».
Από εκεί και πέρα, προβλήματα και ζημιές δημιουργήθηκαν ακόμη από κλαδιά δέντρων που έσπασαν σε διάφορες περιοχές πέφτοντας ακόμη και στο οδόστρωμα, ενώ μας ανέφεραν ότιστους Γαργαλιάνους ο αέρας πήρε ακόμη και κεραμίδια από σκεπές.

Πηγή: Απόσπασμα από την Ελευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου