Τρίτη 16 Δεκεμβρίου 2008

2008: Έτος καταστροφών


Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο διευθυντής της ασφαλιστικής εταιρείας Munich Re Foundation, Thomas Loster, ανέφερε στο πλαίσιο της διάσκεψης του Πόζναν ότι το 2008 είναι το δεύτερο πιο δαπανηρό έτος λόγω καταστροφών.

1)2005
Σύμφωνα με το Περιβαλλοντικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ, το 2005 ήταν το έτος με τους πιο ισχυρούς τυφώνες των τελευταίων 150 ετών. Ο τυφώνας Κατρίνα, που έπληξε τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή, δημιούργησε οικονομικές ζημιές ύψους 220 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Η αδιαφορία και η ανικανότητα του Τζορτζ Μπους στρέφει όλα τα μέσα εναντίον του. Η Μπόστον Γκλόουμπ γράφει χαρακτηριστικά: «O τυφώνας που σάρωσε τη Λουιζιάνα και το Μισισιπή μπορεί να ονομάστηκε Κατρίνα, αλλά το πραγματικό του όνομα είναι φαινόμενο του θερμοκηπίου».

2)2008
Το 2008 θα μείνει αξέχαστο σε όλους μας. Ο κυκλώνας Nargis, που έπληξε τη Μιανμάρ, άφησε πίσω του 84.500 θύματα και ο σεισμός που χτύπησε την Κίνα τον ίδιο μήνα κόστισε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο. Τον Ιούνιο, η Καλιφόρνια πλήττεται από τις φωτιές. Έχουν δημιουργηθεί περισσότερες από 1.400 εστίες και ο πρόεδρος Τζορτζ Μπους κηρύττει την Καλιφόρνια σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και κινητοποιούνται όλες οι δυνάμεις της πολιτείας. Εκατομμύρια στρέμματα καίγονται και περισσότερες από 2.000 κατοικίες έχουν καταστραφεί.

Ο τυφώνας Fay αλλάζει τα δεδομένα, χτυπώντας τέσσερις φορές τη Φλόριντα.
Τα αποτελέσματα των ερευνών μιλούν από μόνα τους και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικά. Από το 1980, οι σεισμοί έχουν αυξηθεί κατά 50%, ενώ τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως οι καταιγίδες και οι πλημμύρες, έχουν αυξηθεί κατά 350%.
Ο διευθυντής της Munich Re Foundation τόνιζε το 2005: « Oι ανθρώπινες τραγωδίες που ζήσαμε φέτος μας δείχνουν πως το αποτέλεσμα της παρέμβασής μας στο κλίμα είναι να κάνουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο ευάλωτους σε φυσικές καταστροφές σχετιζόμενες με το κλίμα».

Έχουμε φτάσει στο 2008 και ακόμη συζητάμε για τους κινδύνους που διατρέχουν οι αναπτυσσόμενες χώρες, λόγω των κλιματικών αλλαγών. Δυστυχώς για εμάς, το κλίμα δε διαπραγματεύεται και «φυσικά» δεν περιμένει…

Πηγή: Ζούγκλα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου