Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2008

ΠΑΣΕΓΕΣ: Χορήγηση άτοκου δανείου ύψους 200 εκατ. ευρώ για ελαιοπαραγωγή


Με ιδιαίτερη έμφαση στο ζήτημα της έντονης κρίσης που αντιμετωπίζει ο κλάδος της ελαιοκαλλιέργειας, πέραν των άμεσων μέτρων που πρέπει να ληφθούν για τη στήριξη του αγροτικού τομέα, αναφέρθηκε το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ κατά τη συνάντησή του με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, την Τετάρτη (10/12).



Το Προεδρείο της ΠΑΣΕΓΕΣ ζήτησε τη χορήγηση, με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, άτοκου δανείου, ύψους 200 εκατ. Ευρώ, προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών και τις Συνεταιριστικές Οργανώσεις που συγκεντρώνουν ελαιόλαδο και επιτραπέζιες ελιές, ώστε να καταβληθεί στους παραγωγούς προκαταβολή, ικανή να λειτουργήσει ως ανάχωμα στις καταρρέουσες τιμές των προϊόντων αυτών.
πηγή : ΠΑΣΕΓΕΣ



Παράλληλα, ζητήθηκε ο αυστηρός έλεγχος της αγοράς ως προς τις προσμίξεις και αναμίξεις στο ελαιόλαδο, αλλά και η δραστική παρέμβαση του Υπουργείου στην εσωτερική αγορά, με εντατικούς ελέγχους στα καταστήματα μαζικής εστίασης και όχι μόνο.


Τονίστηκε επίσης η πάγια θέση της ΠΑΣΕΓΕΣ για την κατάργηση του ποιοτικού παρακρατήματος στα παραγόμενα αγροτικά προϊόντα και φυσικά στο ελαιόλαδο και τις ελιές, μια και, όπως επανειλημμένα έχει επισημανθεί, το ζήτημα αυτό τείνει να αποτελέσει τον τρίτο πυλώνα στον λεγόμενο έλεγχο υγείας της ΚΑΠ, με τη μεταφορά πόρων από τις άμεσες ενισχύσεις των παραγωγών σε αμφίβολου αποτελέσματος συγχρηματοδοτούμενες δράσεις.




Όπως τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΑΣΕΓΕΣ, Τζανέτος Καραμίχας «Πρέπει εκτός των παραπάνω προτάσεων να υιοθετηθούν και πρόσθετα συμπληρωματικά μέτρα, όπως οι ενισχύσεις με ειδικές γεωργο-περιβαλλοντικές δράσεις, έτσι ώστε να ανακουφιστούν οι παραγωγοί από την πρωτοφανή αυτή κρίση». Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΠΑΣΕΓΕΣ, ο Υπουργός κ. Α. Κοντός έδειξε να κατανοεί το μέγεθος του προβλήματος, επιφυλάχθηκε ωστόσο να απαντήσει στις προτάσεις αυτές στο αμέσως προσεχές διάστημα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου