Παρασκευή 12 Ιουνίου 2009

Ανάσα στο ελαιόλαδο από την αποθεματοποίηση


Έντονη κινητικότητα παρατηρείται στην εγχώρια αγορά ελαιόλαδου, καθώς η τιμή του παρουσίασε μια σχετική αύξηση – «ανάσα» για τους παραγωγούς. Το γεγονός αυτό οφείλεται στην αναμενόμενη εφαρμογή της απόφασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με τις ιδιωτικές αποθεματοποιήσεις.
Είναι γεγονός ότι τη φετινή χρονιά σημειώθηκε πτώση της τάξεως των 50 λεπτών στην τιμή του παραγωγού. Ως απόρροια αυτού, οι τιμές κυμαίνονταν στα επίπεδα των 1,70 ευρώ, έναντι των 2,40 ευρώ πέρυσι. Εντούτοις, την παρούσα χρονική στιγμή παρουσιάζεται σημαντική ανάκαμψη στον χώρο της ελαιοπαραγωγής.
Πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Πεζών που πρώτη πρότεινε την τιμή των 1,90 ευρώ το κιλό, ελαιόλαδου οξύτητας 3 γραμμών, δηλώνει πως στόχος είναι η αύξηση των εξαγωγών τυποποιημένου κρητικού ελαιόλαδου που αποφέρει μεγαλύτερο εισόδημα στον παραγωγό. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ενδιαφέρον της Κίνας και της Ρωσίας για το εν λόγω κρητικό ελαιόλαδο.
Παράλληλα, η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, με γενική της κοινοποίηση, αυξάνει την τιμή του λαδιού κατά 0,25 λεπτά, με την είσπραξη των παραγωγών να ανέρχεται πλέον στα 2,25 ευρώ το κιλό. Επιπλέον, ο Πρόεδρος της Ένωσης Συνεταιρισμών Μεσσηνίας, κος Β. Κοζομπόλης τόνισε πως υπάρχει μια τάση για ώθηση της τιμής προς τα πάνω, καθώς το ιταλικό ενδιαφέρον υφίσταται έντονο. Ωστόσο, όπως μας είπε, δεν γνωρίζει αν θα υπάρξει περαιτέρω αύξηση, αλλά η τιμή των 2,25 ευρώ έχει ήδη ωφελήσει τους παραγωγούς.
Από την άλλη πλευρά, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Λακωνίας, κ. Ν. Προκοβάκη, η τιμή του ελαιόλαδου στην περιοχή του ανεβαίνει στα 2,05-2,10 ευρώ το κιλό, έναντι 1,90 ευρώ που ίσχυε πριν.
Επομένως, όλα θα κριθούν μετά την τελική απόφαση και επερχόμενη εφαρμογή των ιδιωτικών αποθεματοποιήσεων, όπως έχει αναγγελθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ήδη το κλίμα στασιμότητας στην αγορά ελαιόλαδου έχει ανατραπεί. Υπενθυμίζεται ότι με ανακοίνωσή της η ΠΑΣΕΓΕΣ, ζητά από το υπουργείο Γεωργίας να κατατεθεί αίτημα για ιδιωτική αποθεματοποίηση 80.000 τόνων.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου