Τρίτη 30 Ιουνίου 2009

ΣΤΑ 2,20 Η ΤΙΜΗ ΤΟΥ ΛΑΔΙΟΥ


Ανοδικές τάσεις παρατηρούνται στις τιμές του ελαιολάδου το τελευταίο διάστημα, οι οποίες διαμορφώνονται στη Μεσσηνία μέχρι και 2,20 ευρώ το κιλό. Για την αναστροφή της κατάστασης υπάρχουν αντιφατικές εκτιμήσεις σχετικά με το ρόλο που έπαιξε σε αυτό η εκκίνηση της διαδικασίας για την ιδιωτική αποθεματοποίηση.

Φαίνεται πάντως ότι η διαδικασία αυτή έπαιξε ρόλο τουλάχιστον στον ψυχολογικό τομέα, καθώς τα ελαιόλαδα που μένουν είναι υψηλής ποιότητας και δύσκολα πάνε στη δεξαμενή, ενώ άλλες ποσότητες έχουν κρατηθεί από συνεταιρισμούς και ιδιώτες για τυποποίηση.

Σε αυτό που φαίνεται πως υπάρχει σύγκλιση απόψεων είναι πως τα αποθέματα ελαιολάδου είναι μικρά.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Μεσσηνίας Βασίλης Κοζομπόλης παρατήρησε πως «υπάρχουν ...........

ανάγκες για καλά λάδια και η τιμή έχει ανέβει στα 2,20 ευρώ το κιλό στον παραγωγό και 2,35 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία».
Εκρινε ότι «δεν έχει παίξει ρόλο η αποθεματοποίηση. Τα καλά λάδια δεν πάνε στην αποθεματοποίηση. Και μεις εδώ έχουμε καλά λάδια». Οσον αφορά τις ποσότητες της παραγωγής 2008 - 09 που παραμένουν αδιάθετες, μας απάντησε: «Δεν ξέρει κανείς πόσες ποσότητες έχουν μείνει πίσω. Εκτιμούμε, πάντως, πως δεν είναι πολλές».

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Ηλίας Βαρούτσος επιβεβαίωσε πως «υπάρχει μια τάση ανόδου και ενδιαφέρον από Ιταλούς» και σημείωσε: «Η τιμή είναι γύρω στα 2,20 ευρώ στον παραγωγό και δείχνει και άλλη τάση. Πάντα κρατάει καλά λάδια η περιοχή μας. Υπάρχουν κάποιες ποσότητες, που δεν ξέρω πόσες ακριβώς είναι.

Ο κόσμος δίνει, αλλά και κρατιέται μήπως "τσιμπήσει" κάτι παραπάνω και βγάλει τη ζημιά». Για το αίτιο αυτής της μικρής βελτίωσης, εκτίμησε: «Κάποια κατάσταση πρέπει να έχει δημιουργηθεί με την Ισπανία. Ή δεν κράτησαν καλές ποιότητες οι Ισπανοί ή έχουν προβλήματα και δεν πάνε καλά με τις ιταλικές εταιρείες που αγόρασαν.
Και το θέμα της αποθεματοποίησης έχει συντελέσει, αν και δε δίνουν κάποια συγκεκριμένη τιμή για την αποθεματοποίηση».

Πηγή: Πύργος Τριφυλίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου