Τρίτη 16 Ιουνίου 2009

Μετά το λάδι και το κρασί στα … αζήτητα !


Γεμάτες με κρασιά της προηγούμενης χρονιάς είναι οι δεξαμενές πολλών οινοποιείων της χώρας, αφού η μείωση της κατανάλωσης, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και η αυξημένη περσινή παραγωγή, οδήγησαν σε μεγάλα πλεονάσματα. Σύμφωνα με στοιχεία της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Αμπέλου και Οίνου τα αδιάθετα αποθέματα οίνων που έχουν αποθηκευτεί σε συνεταιριστικά και ιδιωτικά οινοποιεία σε όλες τις παραγωγές περιοχές της χώρας, ξεπερνούν τους 35.000 τόνους.
Κάτι ανάλογο συμβαίνει και σε τοπικό επίπεδο, όπου μέρος του κρασιού που παρήχθη την περσινή χρονιά δεν έχει εμφιαλωθεί και παραμένει στις δεξαμενές. Παράγοντες του κλάδου ωστόσο εκτιμούν ότι η συγκεκριμένη ποσότητα θα διοχετευθεί στην ντόπια αγορά πριν από την παραλαβή της νέας σοδειάς.


Μελέτη της Hellastat για την παραγωγή κρασιού


Στη μελέτη της Hellastat καταγράφεται αύξηση 8,2% στην εγχώρια αγορά παραγωγής κρασιού για το 2008 οπότε παρήχθησαν 380 χιλιάδες χιλιόλιτρα. Όσον αφορά στις προοπτικές του κλάδου, από τους ερευνητές διατυπώνεται η εκτίμηση ότι αυτός θα αναπτυχθεί με χαμηλούς ρυθμούς τα επόμενα έτη, αποσπώντας κυρίως μερίδια από την κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών για λόγους που σχετίζονται μεταξύ άλλων με τον χαμηλότερο αλκοολικό βαθμό, το χαμηλότερο κόστος, αλλά και τις συνήθειες των καταναλωτών. Η εγχώρια κατανάλωση οίνου διαμορφώθηκε σε 3.200 χιλ. hl το 2008, βαίνοντας φθίνουσα την τελευταία τριετία. Βασικό χαρακτηριστικό του κλάδου αποτελεί η διακίνηση χύμα κρασιού (65-70% περίπου), η οποία λαμβάνει χώρα κυρίως στους χώρους εστίασης. Άλλα κανάλια διανομής περιλαμβάνουν τους χονδρεμπόρους (ορισμένοι εκ των οποίων εξειδικεύονται στο κρασί), οι οποίοι προμηθεύουν στη συνέχεια τις κάβες και τους χώρους εστίασης, καθώς και τα super-markets με τα οποία συνήθως συνεργάζονται απευθείας οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου. Οι εισαγωγές οίνου το 2007 ανήλθαν σε 238,46 χιλ. hl, αξίας 32,33 εκατ. ευρώ. Η πλειοψηφία αυτών αφορά σε αφρώδη κρασιά, ενώ οι βασικές χώρες προέλευσης των εισαγωγών είναι η Γαλλία και η Ιταλία. Οι εξαγωγές της Ελλάδας διαμορφώθηκαν σε 347,17 χιλ. hl, αξίας 56,45 εκατ. ευρώ το ίδιο έτος. Κύριες χώρες προορισμού των εξαγωγών είναι η Γερμανία και οι Η.Π.Α. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία του 11-μήνου του 2008, παρουσιάζεται επιδείνωση του εμπορικού ισοζυγίου κρασιού, καθώς οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 9% περίπου (σε αξία και ποσότητα), ενώ οι εξαγωγές σημείωσαν κάμψη κατά 19% σε ποσότητα και κατά 2,4% σε αξία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου