Τετάρτη 17 Ιουνίου 2009

ΠΑΣΕΓΕΣ προς αγρότες – Μην ποτίζετε για να έχετε νερό ! !


Την τιμολόγηση του νερού με βάση τον όγκο κατανάλωσης και όχι με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα, τη δημιουργία Φορέα Διαχείρισης Νερού (ΦοΔΝΕ), αλλά και την αναδιάρθρωση των μη διατροφικών καλλιεργειών (π.χ. βαμβάκι) προς διατροφικές όπως το σιτάρι, προτείνει η μελέτη του Ινστιτούτου Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομίας (ΙΝΑΣΟ) και της ΠΑΣΕΓΕΣ
που παρουσιάστηκε σήμερα Τρίτη 16 Ιουνίου στο Ζάπειο. Μπορεί το μέτρο της τιμολόγησης του νερού με βάση τον όγκο κατανάλωσης που προτείνει το ΙΝΑΣΟ και η ΠΑΣΕΓΕΣ να ακούγεται και να θεωρείται από πολλούς πιο δίκαιο – δεδομένου και του προβλήματος της λειψυδρίας που αντιμετωπίζει ο πλανήτης – αλλά δεν θα πρέπει να παραβλέπουμε και το γεγονός ότι είναι σίγουρα πιο δαπανηρό, αφού ενδεχόμενη εφαρμογή του θα επιβαρύνει σίγουρα ένα μεγάλο μέρος του αγροτικού κόσμου.
Παράλληλα και η πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η εγκατάλειψη της καλλιέργειας του βαμβακιού (υδροβόρα καλλιέργεια) λόγω της ανάγκης για μεγάλες ποσότητες νερού, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει τελικά να αρχίζουμε να κόβουμε από παντού προκειμένου να καταναλώνουμε λιγότερο νερό. Σίγουρα οι δυο παραπάνω προτάσεις, δεν χρειαζόντουσαν ολόκληρη μελέτη για να προκύψουν ως συμπεράσματα.
Στην ίδια μελέτη με θέμα «Διερεύνηση Εφαρμογής Ενιαίου Μοντέλου Διαχείρισης του Αρδευτικού Νερού στην Ελληνική Γεωργία» αναφέρθηκε ότι θα πρέπει να αλλάξει η δομή και η λειτουργία των 434 υφιστάμενων Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΟΕΒ) σε όλη τη χώρα. Η πρόταση του ΙΝΑΣΟ και της ΠΑΣΕΓΕΣ είναι η δημιουργία του Φορέα Διαχείρισης Νερού (ΦοΔΝΕ), ο οποίος θα ασκεί τιμολογιακή πολιτική με αρχές και κανόνες στα πλαίσια των αποφάσεων της Εθνικής Επιτροπής Υδάτων (ΕΕΥ).
Ωστόσο ένα σημαντικό θέμα που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν εξ αρχής οι ΦοΔΝΕ είναι η δημιουργία ενός σταθερού και αποτελεσματικού μηχανισμού είσπραξης για την κατανάλωση νερού. Δεδομένου ότι η λειτουργία και συντήρηση των εγκαταστάσεων και των δικτύων θα χρηματοδοτείται κύρια από την τιμολόγηση του υδροαρδευτικου νερού, τυχόν αποτυχία στο θέμα αυτό θα συμπαρασύρει σε αποτυχία και την όλη προσπάθεια. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που θα παρουσιασθεί θα είναι σίγουρα η δυσχέρεια των ΤΟΕΒ να εισπράξουν από τα μέλη τους (κάτι που συμβαίνει σε μεγάλο βαθμό και σήμερα).
Στην παρουσίαση της μελέτης στο Ζάπειο Μέγαρο εκτός των κ.κ. καθ. Εμμανουήλ Ξανθάκη, Προέδρου του Ινστιτούτου Αγροτικής και Συνεταιριστικής Οικονομία και Τζανέτο Καραμίχα, προέδρου της ΠΑΣΕΓΕΣ παρευρέθηκαν ο γ.γ. του ΥΠΑΑΤ, Κ. Σκιαδάς, ο Ειδικός Γραμματέας Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Θεσσαλός, ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξη, Βασίλης Έξαρχος, η Ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κατερίνα Μπατζελή, νομάρχες και πρόεδροι ΕΑΣ από διάφορες περιοχές της χώρας κ.α.
πηγή: agronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου