Τρίτη 21 Ιουλίου 2009

Τα blogs βελτιώνουν τη Δημοκρατία


Αυτό που δεν αντιλαμβάνεται το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα, κυβερνητικό και μη, είναι ότι σήμερα, οι ουσιαστικές – στο μυαλό των πολιτών – δημοκρατικές διαδικασίες ασκούνται εκτός των επίσημων χώρων της πολιτικής, όπως η Βουλή, τα υπουργεία, τα πολιτικά γραφεία, ή τα τηλεπαράθυρα. Εκεί, δηλαδή όπου κυριαρχούν τα συνθήματα, ο ξύλινος πολιτικός λόγος και τα επιχειρήματα που εξυπηρετούν τη συγκυρία.


Σε περιόδους κρίσης, και σε ατελή πολιτικά συστήματα όπως το ελληνικό,στους χώρους των κατεστημένων δομών, η δημοκρατία υπολειτουργεί, γίνεται θύμα των εκάστοτε συμφερόντων και επιδιώξεων. Εκτός και πέρα από αυτές, η δημοκρατία εκφράζεται ωςκαθημερινότητα του πολίτη, αφορά το σύνολο της ζωής μας και συζητείται στα καφενεία, στις ουρές, στον δρόμο και στις διακοπές, χειμώνα-καλοκαίρι. Απλά πράγματα.


Το τελευταίο διάστημα, η συζήτηση των πολιτών γίνεται και στο διαδίκτυο, στα πολιτικά ιστολόγια ή blogs, όπου ενίοτε γίνονται και αποκαλύψεις για υποθέσεις που αφορούν δημόσια πρόσωπα, αξιωματούχους της κυβέρνησης, υπουργούς, κ.λπ. Άλλες φορές δημοσιοποιούνται και λεπτομέρειες της προσωπικής ζωής πολιτικών και προσωπικοτήτων, γεγονός που ταράζει τα νερά και ενεργοποιεί δυνάμεις αντίδρασης από τους θιγόμενους, και γενικότερα τους υπερασπιστές του status quo.

Το ζήτημα της συκοφαντικής δυσφήμισης είναι σύνθετο στη δημοσιογραφία, την κλασική, αλλά και την – φαινομενικά, τουλάχιστον – ελεύθερη που απαντά κανείς στα χιλιάδες blogs που ασχολούνται με τη δημόσια ζωή. Το ελληνικό σύστημα ευνοεί την άσκηση αγωγών, άρα και τον εκφοβισμό των δημοσιολόγων, όταν βέβαια, υπάρχει πραγματική βάση για κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, όλα πρέπει να αποδειχθούν εκεί που πρέπει.

Πέραν αυτών, η ελεύθερη διατύπωση ιδεών, απόψεων, η σκληρή κριτική προς το πολιτικό σύστημα (η οποία επιβάλλεται στις μέρες μας), η αποκάλυψη κακώς κειμένων και η δημοσιοποίηση παραπόνων πολιτών, οι οποίοι, λόγω γραφειοκρατίας και αναποτελεσματικότητας του Κράτους δεν βρίσκουν το δίκιο τους, αποτελούν στοιχεία κοινωνικής προσφοράς. Ενισχύεται έτσι ο δημοκρατικός διάλογος, μπαίνουν τα πράγματα στη θέση τους, αποκαλύπτονται στους πολίτες οι κρυφές ατζέντες και επιδιώξεις του ενός και του άλλου και απογυμνώνονται οι ελίτ, που έχουν συνηθίσει να «καταναλώνουν τη χώρα» χωρίς να βρίσκουν αντιδράσεις.

Λέγεται ότι η δημοσιογραφία θριαμβεύει όταν οι ελίτ είναι διχασμένες. Όταν οι επιδιώξεις τους είναι αντικρουόμενες και οι στόχοι πολύτιμοι για κάθε πλευρά. Αυτό είναι αληθές, σε ορισμένες περιπτώσεις. Όμως, κατά κανόνα και στα περισσότερα ζητήματα, οι ελίτ, σε γενικές γραμμές συμφωνούν και συμπορεύονται.

Έτσι, στη μάχη για τη δημόσια διατύπωση του αυτονόητου, τα blogs, η αδόμητη, σχεδόν αναρχική πλευρά του δημόσιου διαλόγου, παρά τις υπερβολές, εξελίσσεται σε όαση ελευθερίας και ανεξαρτησίας. Και είναι προσβάσιμη απ’ όλους. Μόλις ένα κλικ μακριά…
πηγή:http://udemand.blogspot.com/

1 σχόλιο:

BENEAS GEORGIOS είπε...

Blogs & Bloggers Το φαινόμενο της εποχής μας !

Όταν η Πολιτική Εξουσία έχει χάσει την μπάλα, όταν υπακούει στα κελεύσματα των μεγαλοϊδιοκτητών Μ.Μ.Ε., όταν δεν αντιλαμβάνεται τα σημεία των καιρών, τότε καθόλου απίθανο να τη δούμε να νομοθετεί ενάντια στα blogs και τους bloggers.
Βέβαια δεν αντιλαμβάνεται μέσα στον πανικό της πως το φαινόμενο που ραγδαία έχει εξαπλωθεί, έχει να κάνει με την αντίδραση της κοινωνίας απέναντι στην κατευθυνόμενη (παρα) πληροφόρηση λακέδων δημοσιογράφων και των αφεντικών τους.
Το βέβαιον είναι πως όταν πολύ σύντομα θα καταστεί αντιπολίτευση, στα μέσα τα οποία επιχειρεί να φιμώσει, θα προσφεύγει για να ακούγεται η φωνή της.
Μήπως θα πρέπει να τους θυμίσω τους αγώνες για την επικράτηση της (τότε) ελεύθερης ραδιοφωνίας;
Ξέχασαν τα MAT, τις διώξεις, τους τσαμπουκάδες της ΠΑΣΟΚικής εξουσίας κατά του Έβερτ (ΑΘΗΝΑ 9,84), του Ανδριανόπουλου (ΚΑΝΑΛΙ 1) και του Κούβελα κυρίως, στην Θεσσαλονίκη (FM 100);
Τι κατάφερε το ΠΑΣΟΚ εκτός από το να εκτεθεί ανεπανόρθωτα στην κοινή γνώμη τότε;
Το ίδιο θα καταφέρει και η ΝΔ σήμερα, εάν δεν τοποθετηθεί ξεκάθαρα και με πυγμή υπέρ της Ελευθερίας των blogs και των bloggers.
Το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω και η φίμωση των Ελευθεριών όπου και αν επιχειρήθηκε απέβη μοιραία για τους εμπνευστές της.
Κύριοι της Κυβέρνησης, άν η απόφασή σας είναι απόρροια της κριτικής που δέχεστε από τα blogs επανεξετάστε την Πολιτική σας, εάν σας το επιβάλλουν οι μεγαλοκαναλάρχες και τα τσιράκια τους, θυμηθείτε τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού περί νταβατζήδων και πράξτε ανάλογα.


http://beneas13.blogspot.com/2009/03/blogs-bloggers.html

Αρχειοθήκη ιστολογίου