Δευτέρα, 20 Ιουλίου 2009

Τεράστιες ελλείψεις στα Κέντρα Υγείας του νομού


Προβλήματα που εστιάζονται στην έλλειψη, κυρίως, γιατρών και οδηγών ασθενοφόρων αντιμετωπίζουν τα Κέντρα Υγείας στη Μεσσηνία, όπως προκύπτει από σχετικό ρεπορτάζ του «Θάρρους». Η έλλειψη προσωπικού είναι πιο έντονη στα απομακρυσμένα από τα αστικά κέντρα, Κέντρα Υγείας, όπως αυτά σε Άγιο Νικόλαο, Γαργαλιάνους και Πύλο.
Κι αν αναρωτιέστε πώς λειτουργούν παρά τις ελλείψεις, η απάντηση είναι απλή και σχετίζεται με την ακροτελεύτια παράγραφο του Συντάγματος, που λέει ότι η τήρησή του επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων. Κατά συνέπεια, όλοι όσοι υπηρετούν εκεί καταβάλλουν υπερπροσπάθεια, προκειμένου να λειτουργήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Για του λόγου το αληθές, ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας του νομού, αυτό των Γαργαλιάνων, με μηνιαία κίνηση άνω των 60.000 ανθρώπων, λειτουργεί χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων, που μπορεί να κάνουν ακόμη και 15 εφημερίες το μήνα.

Άγιος Νικόλαος
Το πρόβλημα έλλειψης οδηγών ασθενοφόρου στο παρελθόν ξεπεράστηκε, όπως είπε ο διευθυντής Νικ. Γκιούλος. Εκτός αυτού υπάρχουν ελλείψεις γιατρών, καθώς έχουν καλυφθεί μόνο οι 2 από τις 9 οργανικές θέσεις, όπως και τεχνικού προσωπικού για έργα συντήρησης του κτηρίου.

Γαργαλιάνοι
Μόνο τρεις ειδικευμένοι γιατροί, ένας παθολόγος, ένας παιδίατρος και ένας γενικής ιατρικής (που βρίσκεται στο Ιατρείο της Χώρας), υπηρετούν στο Κέντρο Υγείας Γαργαλιάνων, σύμφωνα με το διευθυντή Παν. Κατσίβελα.
Ένα από τα μεγαλύτερα Κέντρα Υγείας του νομού, που έχει μηνιαία κίνηση άνω των 60.000 ατόμων, λειτουργεί χάρη στις υπερπροσπάθειες των εργαζομένων, που μπορεί να έχουν ακόμη και 15 εφημερίες το μήνα, ώστε να ανταποκριθούν στη ζήτηση και στις ανάγκες.
Από πλευράς νοσηλευτικού προσωπικού δεν υπάρχει πρόβλημα, αν και λόγω της χρονοβόρας διαδικασίας του ΑΣΕΠ ξεπεράστηκε η καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού και χάθηκαν δύο θέσεις νοσηλευτών.
Υπάρχει, επίσης, μόνο ένας οδηγός για τα δύο ασθενοφόρα, το ένα εκ των οποίων έχει παραχωρηθεί από το Δήμο. Ουδέποτε, όμως, έχει προκύψει πρόβλημα, καθώς ο Δήμος έχει θέσει στη διάθεση του Κέντρου Υγείας οδηγούς για την κάλυψη των αναγκών. Στο σημείο αυτό ο κ. Κατσίβελας επαίνεσε το Δήμο για τη διαχρονική στήριξη στο Κέντρο Υγείας, όπως και το Δήμο Νέστορος, που επίσης διαθέτει οδηγό για το ασθενοφόρο.
Ωστόσο, υπάρχει κι ένα ευχάριστο στοιχείο: αναμένεται η άφιξη τριών νέων γιατρών, ενός γενικής ιατρικής ή παθολόγου, ενός μικροβιολόγου και ενός παιδιάτρου, με αποτέλεσμα να βελτιωθούν σημαντικά οι παροχές υγείας. Όπως σημείωσε ο διευθυντής του Κέντρου Υγείας, με την άφιξη των νέων γιατρών θα τεθούν σε λειτουργία τα περιφερειακά ιατρεία σε Μάραθο και Βάλτα.
Στόχος είναι, τέλος, η λειτουργία ακτινολογικού εργαστηρίου.

Μελιγαλάς
Σύμφωνα με το διευθυντή Γ. Αργυρόπουλο, απαιτείται ένας διοικητικός υπάλληλος, οδηγοί και πλήρωμα, ώστε να λειτουργούν τα ασθενοφόρα σε 24ωρη βάση και τα Σαββατοκύριακα, καθώς και να επανέλθει στο πρότερο καθεστώς η εφημερία και του δεύτερου αγροτικού γιατρού.

Μεσσήνη
Σύμφωνα με τα έγγραφα που έχουν σταλεί αρμοδίως στο Νοσοκομείο Καλαμάτας, απαιτούνται μία θέση υπαλλήλου καθαριότητας, μια θέση χειριστή ή χειρίστριας – εμφανιστή ή εμφανίστριας ακτινολογικού εργαστηρίου και μία θέση διοικητικού υπαλλήλου.
Χρήζουν αντικατάστασης το εμφανιστήριο του ακτινολογικού, που είναι προβληματικό λόγω πολυχρησίας, καθώς και ο εξοπλισμός των οδοντιατρείων για τον ίδιο λόγο, η προμήθεια δύο αναρροφήσεων και εξωτερικών απινιδωτών για το τμήμα επειγόντων.
Θα πρέπει, επίσης, να γίνουν βελτιώσεις στο κτήριο, με σημαντικότερες την αντικατάσταση του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης και την επισκευή του δικτύου αποχέτευσης.

Πύλος
Έκταση αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, πέντε Δήμους και πληθυσμό 30.000 κατοίκων, που το καλοκαίρι διπλασιάζεται, καλύπτει το Κέντρο Υγείας Πύλου, όπως ανέφερε ο διευθυντής του Μιχ. Ρεντούλης. Αν συνυπολογιστεί η λειτουργία της ΠΟΤΑ από το ερχόμενο έτος, τότε είναι ευνόητο ότι θα υπάρξουν μεγαλύτερες ανάγκες.
Αξίζει δε να σημειωθεί ότι λόγω της γεωγραφικής θέσης, της απόστασης από την Καλαμάτα και των γνωστών προβλημάτων του οδικού δικτύου, καθίσταται σχεδόν «υποχρεωτική» η παροχή βοηθειών επιπέδου νοσοκομείου, όπως παραδέχθηκε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Ρεντούλης.
Όπως ανέφερε, μπορεί να υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικό, νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, αλλά με τα όποια διαθέσιμα μέσα καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να αντιμετωπιστεί επιτόπου το περιστατικό και να μη χρειαστεί διακομιδή στην Καλαμάτα, με θετικά αποτελέσματα.
Υπάρχει έλλειψη ιατρών γενικής ιατρικής και οδοντιάτρου (δεδομένου του πλήρως εξοπλισμένου οδοντιατρείου), ενός χειριστή ακτινολογικού μηχανήματος για την επαναλειτουργία του ακτινολογικού, που παραμένει κλειστό επί δύο χρόνια, μετά τη συνταξιοδότηση αυτού που υπηρετούσε εκεί, και ενός παρασκευαστή για το μικροβιολογικό εργαστήριο.
Με τη λειτουργία της ΠΟΤΑ, θα πρέπει επίσης να προσληφθούν δύο επιπλέον γιατροί, προκειμένου να λειτουργήσουν ως διθέσια τα περιφερειακά ιατρεία σε Φοινικούντα και Κορυφάσιο.
Πρόβλημα υπάρχει, όμως, και με τις διακομιδές. Αν το ασθενοφόρο του Κέντρου Υγείας βρίσκεται καθ’ οδόν προς το Νοσοκομείο Καλαμάτας ή σε άλλη εντεταλμένη υπηρεσία και συμβεί κάποιο έκτακτο περιστατικό, τη λύση καλείται να δώσει το ΕΚΑΒ, που συντονίζει το συγκεκριμένο θέμα, με αποτέλεσμα να παρουσιάζεται χρονοτριβή.
Κατά την άποψή μας, πρέπει να οριστούν χώροι μόνιμης στάθμευσης σε κάποια σημεία του νομού και από εκεί να γίνεται η διασπορά των ασθενοφόρων, αν και όποτε υπάρξει περίπτωση.
Από την πλευρά της, η καρδιολόγος Σοφία Αποστολοπούλου παρατήρησε ότι τα προβλήματα σε όλες τις βαθμίδες υγείας είναι γνωστά και οφείλονται στις πολιτικές επιλογές των κυβερνήσεων των τελευταίων ετών. Σημείωσε ότι με την ακολουθούμενη πολιτική ενισχύεται ο ιδιωτικός τομέας και αποδιαρθρώνεται ο δημόσιος, με αποτέλεσμα να καθίσταται υποχρεωτική η επιλογή του πρώτου, ασχέτως αν ο κόσμος μπορεί να πληρώσει τα χρήματα που απαιτούνται για τις εξετάσεις σε μηχανήματα που ή δε διαθέτουν τα δημόσια νοσοκομεία ή είναι χαλασμένα.
Πρόσθεσε ότι χρειάζεται αλλαγή πολιτικής επιλογής και σκέψης, καθώς και αύξηση των χρημάτων για τον τομέα της υγείας, που θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως κοινωνικό αγαθό και όχι ως εμπόρευμα.

Φιλιατρά
Αναγκαία είναι η παρουσία ενός καρδιολόγου κι ενός παιδιάτρου, καθώς δεν έχουν καλυφθεί ακόμη οι θέσεις, ενώ απαιτείται και ένας χειριστής ακτινολογικού εργαστηρίου για τη λήψη ακτινογραφιών, σύμφωνα με την παθολόγο Αικατερίνη Τζαβάρα, λόγω της απουσίας με άδεια του διευθυντή Δημ. Σωτηρόπουλου.
Η κα Τζαβάρα επισήμανε ότι ξεπεράστηκε το μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη μικροβιολόγου, καθώς εκτιμάται ότι η θέση θα έχει καλυφθεί έως την άνοιξη.
Όσον αφορά στα πληρώματα των ασθενοφόρων, καλύπτεται μόνο μία βάρδια, η πρωινή. Κατά τις υπόλοιπες ώρες, τυχόν περιστατικό εξυπηρετείται από τα ασθενοφόρα του Νοσοκομείου Κυπαρισσίας.

Του Χάρη Χαραλαμπόπουλου απο το ΘΑΡΡΟΣ

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Δηλαδή 60.000/30=2000 την ημέρα!!!

ΕΠΙΤΕΥΓΜΑ. Τι κάνει ο Αβραμόπουλος γιατί δεν τους συμβουλεύεται να λύσει το πρόβλημα στην υγεία μιας και λείπει ανθρώπινο δυναμικό από τις μονάδες υγείας της χώρας.
Αν δεν έχει γείνει τυπογραφικό λάθος τότε κάποιοι μας ΔΟΥΛΕΥΕΤΕ.

Αρχειοθήκη ιστολογίου