Παρασκευή 10 Ιουλίου 2009

Η ΚΑΠ πρέπει να στηρίζει τους επαγγελματίες αγρότες.


«Η στήριξη της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής πρέπει να κατευθύνεται στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες» αποφάσισε το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη σημερινή του συνεδρίαση, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα της εκστρατείας ενημέρωσης του αγροτικού κόσμου για τις εξελίξεις που αναμένονται στην ΚΑΠ μετά το 2013. Παράλληλα κατέληξε ομόφωνα και ......

σε σειρά πολιτικών ζητημάτων, τα οποία αναλυτικά θα κατατεθούν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Αναλυτικότερα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΠΑΣΕΓΕΣ, στη σημερινή του συνεδρίαση, κατέληξε ομόφωνα στα παρακάτω πολιτικά ζητήματα:

•Επιβεβαιώνοντας και προηγούμενη απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΠΑΣΕΓΕΣ το Διοικητικό Συμβούλιο προτείνει η στήριξη της ΚΑΠ να κατευθύνεται...

στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

•Το κατώφλι εγγύησης των ενισχύσεων πρέπει να καθοριστεί στο ποσό των 200 ευρώ ανά δικαιούχο.

•Η περιφερειοποίηση των ενισχύσεων κρίνεται καταρχήν θετική, ως πολιτική και κοινωνική ανάγκη. Εντούτοις, αναμένοντας το νέο δημοσιονομικό πλαίσιο της Ε.Ε. της περιόδου 2013 - 2020, αλλά και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη μεταρρύθμιση της ΚΑΠ μετά το 2013 (η οποία αναμένεται εντός του 2010), η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται υπέρ μιας σταδιακής προσέγγισης και ήπιας προσαρμογής των ενισχύσεων, στην κατεύθυνση ενός υβριδικού δυναμικού μοντέλου, μετά από ανάλυση των δεδομένων σε επίπεδο Νομού.

•Η ΠΑΣΕΓΕΣ τάσσεται θετικά υπέρ της δημιουργίας και εφαρμογής του άρθρου 68 του Καν. 73/2009 σε ποσοστό 6%, με εξαίρεση τον καπνό.

•Τα ποιοτικά παρακρατήματα του άρθρου 69 του Καν. 1782/2003 προτείνεται να καταργηθούν από το 2010.

•Τα αδιάθετα υπόλοιπα του Καν. 1782/2003 (74 εκατ. ευρώ) προτείνεται να μεταφερθούν για ενίσχυση του άρθρου 68 του Καν. 73/2009.

•Οι παρακρατήσεις του τομέα του ελαιολάδου για στήριξη προγραμμάτων ελαιοκομικών φορέων προτείνεται να καταργηθούν.

•Τα εσπεριδοειδή προς χυμοποίηση προτείνεται να αποσυνδεθούν πλήρως από το 2010.

Αναλυτικότερα, οι θέσεις του Διοικητικού Συμβουλίου της ΠΑΣΕΓΕΣ, τις αμέσως επόμενες μέρες, θα κατατεθούν στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Πότε θα τιμηθούν οι 2100 Μεσσήνιοι (Ηροδ. Ζ' 202-205) που έλαβαν μέρος στην πολυήμερη μάχη των Θερμοπυλών, με ένα άγαλμα στον άγνωστο Μεσσήνιο πεσόντα Θερμοπυλομάχο εκεί αλλά και στη Μεσσηνία;

Αρχειοθήκη ιστολογίου