Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΤΡΙΤΗ ΜΕΡΑ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ


Τρίτη συνεχή ημέρα στους δρόμους όλης της χώρας οι έλληνες αγρότες. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι, περιμέναμε λύσεις και όχι κατανόηση, επιστρέφουμε στα μπλόκα", δήλωσαν οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας μετά τη συνάντησή τους με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρη Χατζηγάκη αργά χθες το βράδυ. Νωρίτερα ο υπουργός δεσμεύτηκε για άμεσες λύσεις στο ελαιόλαδο, ελιές, βαμβάκι, δημητριακά και ακαρπία των οπωροφόρων, χωρίς όμως να προχωρήσει σε κάτι συγκεκριμένο. Σύμφωνα με πληροφορίες σήμερα ο κ. Χατζηγάκης θα συμμετάσχει εκτάκτως στην υπό τον πρωθυπουργό διυπουργική οικονομική επιτροπή.
st1\:*{behavior:url(#ieooui) }
Σήμερα η διαβούλευση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης συνεχίζεται με εκπροσώπους των αγροτών από την Κρήτη.Οι αγρότες δεν κατέστη δυνατό να ταξιδέψουν χθες, λόγω των θυελλωδών ανέμων που στάθηκαν η αιτία για τη ματαίωση όλων των πτήσεων από και προς το αεροδρόμιο «Ν. Καζαντζάκης» του Ηρακλείου.
Η χθεσινοβραδινή συνάντηση του κ. Χατζηγάκη με τους εκπροσώπους από τα μπλόκα των Τεμπών και των Μικροθηβών οι οποίοι θεωρούνται "γαλάζιοι" του κλίματος Κοκκινούλη, κράτησε τρείς περίπου ώρες, με μιά ενδιάμεση διακοπή για να "βγεί" στο MEGA ο υπουργός. Τόσο πριν όσο και μετά τη συνάντηση ο κ. Χατζηγάκης δεσμεύτηκε για άμεση λύση των πιεστικών προβλημάτων, μέσα όμως στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων της χώρας και της κοινοτικής νομοθεσίας. Έκανε μάλιστα λόγο για μέτρα που θα αφορούν τον τομέα του ελαιολάδου - βρώσιμης ελιάς, του βάμβακος, των δημητριακών, καθώς και το πρόβλημα της ακαρπίας για την οποία πέρασε σήμερα στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση.
Μετά την συνάντηση με τον υπουργό οι αγρότες δήλωσαν ότι δεν ικανοποιήθηκαν. Έχουμε καταθέσει τα αιτήματα - προτάσεις μας εδώ και 20 μέρες και τώρα περιμέναμε λύσεις, όχι απλώς κατανόηση, σημείωσαν. Δήλωσαν σαφώς ότι επιστρέφουν στα μπλόκα και καλούν και τους αγρότες που δεν συμμετέχουν μέχρι τώρα, να τα πλαισιώσουν. Θα επιδιώξουν, όπως τόνισαν συνάντηση και "πάνω από το υπουργείο Γεωργίας", με τον υπουργό Οικονομίας ή και με τον πρωθυπουργό.
Όσον αφορά τα μακροπρόθεσμα προβλήματα του κλάδου, ο κ. Χατζηγάκης δήλωσε πως θα ενεργοποιηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής.
Νωρίτερα χθες, παραγωγοί από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, συναντήθηκαν, αλλά και εκείνοι χωρίς αποτέλεσμα, με τον υπουργό κ. Χατζηγάκη. Βλέπουμε θετικά τα αιτήματά σας, αλλά δεν μπορούμε να λάβουμε μέτρα χωρίς τη συγκατάθεση της ΕΕ, είπε ο υπουργός στους αγρότες, οι οποίοι συναντήθηκαν επίσης και με τον υφυπουργό κ. Κιλτίδη.
Τα μπλόκα
Κλειστά παραμένουν για τρίτη συνεχόμενη ημέρα κομβικά σημεία των εθνικών οδών όλης της χώρας από αγρότες, οι οποίοι συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις τους.
Με περίπου 8.500 τρακτέρ υπολογίζεται ότι κρατούν κλειστά κομβικά σημεία των οδικών αξόνων της χώρας οι αγρότες, διαμαρτυρόμενοι για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει, λόγω της κατακόρυφης πτώσης των τιμών σε όλα τα προϊόντα.
Κλειστά παραμένουν μεταξύ άλλων κεντρικοί κόμβοι όπως η Αλαμάνα, οι Μικροθήβες, η Χρυσούπολη, καθώς και ο Προμαχώνας, ενώ κλειστή είναι και η εθνική οδός στα Τέμπη. Απόφαση αναστολής της κατάληψης στο αεροδρόμιο Ηρακλείου έλαβαν οι αγρότες της περιοχής.
Ο πρωθυπουργός, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Κυβερνητικής Επιτροπής χθες, αναφέρθηκε στις αγροτικές κινητοποιήσεις, σημειώνοντας ότι πρέπει να δούμε από κοντά τα προβλήματα των αγροτών και να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα.
Ειδικότερα, το "Δελτίο των μπλόκων" έχει ως εξής:
- Κλειστά είναι από τα σύνορα του Προμαχώνα, καθώς και η Εγνατία Οδός Σερρών-Καβάλας στον κόμβο Ν. Κερδυλλίων. Ανοιχτή η εθνική οδός Σερρών-Θεσσαλονίκης στο ύψος του Στρυμονικού. Τα γεωργικά μηχανήματα και τα τρακτέρ παραμένουν παραταγμένα στην εθνική οδό.
- Κλειστή εξακολουθεί να παραμένει η εθνική οδός Θεσσαλονίκης - Αθηνών στη Νίκαια Λάρισας, στον κόμβο Μικροθηβών και στην Αλαμάνα. Στα Τέμπη τα τρακτέρ έχουν σχηματίσει ουρά 20 χιλιομέτρων και οι αγρότες αποφάσισαν χθες να ανοίξουν τον κόμβο για δύο ώρες, από τις 11:00 έως τις 13:00 και στη συνέχεια τον ξανάκλεισαν.- Τρακτέρ βρίσκονται παρατεταγμένα στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
- Αγρότες παραμένουν στην εθνική οδό Χανίων - Ηρακλείου στη θέση Πλατάνι. Παράλληλα, αγρότες των Χανίων απέκλεισαν το κτίριο όπου στεγάζονται οι δυο δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες του νομού καθώς και τα διοικητικά δικαστήρια.

Εξάλλου δίωρο αποκλεισμό από τις δωδεκάμισι έως τις δυόμισι το μεσημέρι, πραγματοποίησαν οι αγρότες του νομού Σερρών, στην εθνική οδό Σερρών Θεσσαλονίκης, στο ύψος του Στρυμονικού.

Κλειστός παραμένει ο συνοριακός σταθμός Προμαχώνα και η εθνική οδός Σερρών Καβάλας στο κόμβο Ν. Κερδυλλίων. Αγρότες της Καβάλας έχουν αποκλείσει το δρόμο Καβάλας-Ξάνθης, στο ύψος του κόμβου της Χρυσούπουλης, ενώ συνάδελφοί τους έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στον κόμβο της Νέας Χαλκηδόνας, στη διασταύρωση του Κιλκίς και στα Γιαννιτσά, χωρίς ωστόσο την ώρα αυτή, να υπάρχει πρόβλημα στην κυκλοφορία των οχημάτων.
Σε ρυθμό κινητοποιήσεων και οι αγρότες του ακριτικού Έβρου, οι οποίοι έχουν ανακοινώσει ότι την Κυριακή θα προχωρήσουν στον αποκλεισμό των τελωνείων Ορμενίου και Κήπων.
Σε αποκλεισμούς δρόμων στον δυτικό κόμβο της Εγνατίας στην Κομοτηνή, προχώρησαν αγρότες και κτηνοτρόφοι της Ροδόπης.
Πανελλαδικό όργανο
Εντονες ήταν οι αντιπαραθέσεις μεταξύ των εκπροσώπων των αγροτών απ' όλα τα σημεία αποκλεισμού της εθνικής οδού που βρέθηκαν το μεσημέρι στη Λαμία. Για περισσότερο από τρεις ώρες προσπαθούσαν να βρουν κοινό τόπο, αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία θεωρούσαν ότι δεν πρέπει να πάνε στη συνάντηση που έχει οριστεί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, αμφισβητώντας κυρίως τον τρόπο με τον οποίο προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση. Οι εκπρόσωποι της Συντονιστικής Επιτροπής των Τεμπών βρέθηκαν σε "κλοιό" από τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι προχώρησαν σε μια κίνηση για συνάντηση με τον υπουργό, χωρίς προηγουμένως να έχουν υπάρξει αποφάσεις από όλους τους αγρότες, που όπως υποστήριζαν, είχαν συμφωνήσει σε όλα τα επίπεδα το προηγούμενο διάστημα. Αρκετές φορές η συζήτηση έφτασε σε οριακό επίπεδο και οι εκπρόσωποι των αγροτών που έχουν αποκλείσει τα Τέμπη, απείλησαν με αποχώρηση. Οι τελευταίοι κατηγορήθηκαν για συμφωνίες "κάτω από το τραπέζι", κάτι το οποίο αρνήθηκαν σε όλους τους τόνους. Χαρακτήρισαν υποχρέωσή τους να μετέχουν σε έναν διάλογο, ενώ δέχτηκαν κριτική για τον τρόπο που προσδιορίστηκε η συγκεκριμένη συνάντηση, εν αγνοία των υπόλοιπων αγροτών απ' όλη τη χώρα. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα, τη Βοιωτία, την Καβάλα και τις Σέρρες που έχουν οργανώσει αποκλεισμούς σε διάφορα σημεία του εθνικού δικτύου, διατηρούσαν αντίθετη στάση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να γίνει αυτή η συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης, έτσι όπως οργανώθηκε. Λίγο πριν τις 5 το απόγευμα βρέθηκε κοινή λύση μπροστά στην αδιάλλακτη στάση των Θεσσαλών να μετάσχουν στη συνάντηση. Συμφώνησαν, στη συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης να μετέχουν εκπρόσωποι των αγροτών από τα Τέμπη και τις Μικροθήβες. Επίσης, αποφασίστηκε στη συνάντηση να μην δεσμευτεί κανείς για οποιαδήποτε εξαγγελία από την πλευρά του υπουργείου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από τη Φθιώτιδα και τη Βοιωτία, αν και είχαν προσκληθεί στη συνάντηση, αρνήθηκαν να μετάσχουν, ζητώντας να γίνουν σαφείς οι θέσεις του υπουργείου πριν από την έναρξη οποιαδήποτε διαλόγου. Οι εκπρόσωποι των αγροτών από Σέρρες και Καβάλα αρνήθηκαν να μετάσχουν στη συνάντηση, υπογραμμίζοντας ότι δεν έχουν προσκληθεί. Όπως προσδιορίστηκε, μετά τη συνάντηση στο υπουργείο θα γίνει μια πρώτη συνάντηση των αγροτών για να ενημερωθούν για τα όσα θα συζητηθούν. Επίσης, αποφασίσθηκε σήμερα, σε νέα συνάντηση των εκπροσώπων των αγροτών, να συγκροτηθεί πανελλαδικό όργανο, το οποίο θα αναλάβει να αξιολογήσει όλα τα ενδιάμεσα στοιχεία που θα προκύψουν και ουσιαστικά θα είναι αυτό το οποίο θα συντονίζει τις επόμενες κινήσεις των αγροτών σε όλη τη χώρα.
πηγή:ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου