Δευτέρα, 12 Ιανουαρίου 2009

Ιστορική μείωση τιμών ελαιολάδουΣε επίπεδα προ 18ετίας υποχώρησαν οι τιμές παραγωγού στο ελαιόλαδο τις τελευταίες ημέρες, ενώ πολλές Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών, όπως αυτές του Ηρακλείου Κρήτης και της Λέσβου, σταμάτησαν να αγοράζουν λάδι από τους ελαιοκαλλιεργητές. Την ίδια ώρα στην Ισπανία η τιμή για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο των τριών γραμμών κατρακύλησε στο 1,80 ευρώ το κιλό.
Η ΕΑΣ Λέσβου σταμάτησε από τις αρχές του χρόνου να αγοράζει ελαιόλαδο από τους παραγωγούς (προηγούμενα αγόραζε προς 2,30 ευρώ το κιλό), ενώ σήμερα αναμένεται να εξαγγείλει τη νέα της τιμολογιακή πολιτική, που θα είναι σαφώς χαμηλότερη από την προηγούμενη.
Στα 2,22 ευρώ παραδοτέο στην Ιταλία μειώθηκε η τιμή για το μεσσηνιακό ελαιόλαδο, γεγονός που σημαίνει τιμή στον παραγωγό στα 2,12 ευρώ το κιλό. Η ΕΑΣ Μεσσηνίας συνεχίζει να αγοράζει το λάδι με προκαταβολή τα 2 ευρώ το κιλό, αν και ελάχιστες ποσότητες έχουν συγκεντρωθεί στην τιμή αυτή, καθώς οι παραγωγοί είναι επιφυλακτικοί στον να παραδώσουν το λάδι τους.
Πολύ μικρή είναι και η ανταπόκριση των ελαιοπαραγωγών στη συγκέντρωση ελαιολάδου από τις Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών της Κρήτης, όπου οι τιμές για το εξαιρετικά παρθένο μέχρι 3 γραμμές κινούνται μεταξύ 2,05 και 2,10 ευρώ το κιλό, κυρίως από πλευράς του ιδιωτικού εμπορίου.
Οι Ενώσεις αγροτικών συνεταιρισμών του Ηρακλείου σταμάτησαν να αγοράζουν λάδια, ενώ η ΕΑΣ Σητείας αγοράζει λάδι με προκαταβολή 1,70 ευρώ το κιλό στον παραγωγό.
Στο μεταξύ στα 1,80 ευρώ το κιλό «προσγειώθηκε» η τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στο ιδιότυπο χρηματιστήριο του προϊόντος στη Χαέν της Ισπανίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου