Τετάρτη 8 Απριλίου 2009

Πιέζουν τις τιμές στο λάδι οι Ιταλοί


Βαθαίνει το αδιέξοδο στην αγορά του ελαιολάδου, αφού οι Ιταλοί συνεχίζουν να σκληραίνουν όλο και περισσότερο τη στάση τους. Οι προσφερόμενες τιμές CIF για τα πολύ καλά εξαιρετικά παρθένα ελαιόλαδα είναι πλέον κάτω από τα 2,05 ευρώ/κιλό.
Πρόκειται για μια κατάσταση η οποία συνεπάγεται τιμές ex-factory γύρω στα 1,90 ευρώ/κιλό και τιμή παραγωγού στα επίπεδα των 1,80 ευρώ/κιλό στη καλύτερη των περιπτώσεων. Οι νέες απαιτήσεις των Ιταλών καθιστούν ακόμα πιο βαρύ το ήδη άσχημο κλίμα στην αγορά. Οι εμπορικές πράξεις είναι εξαιρετικά περιορισμένες γεγονός το οποίο επηρεάζεται και επιτείνεται και από το ότι βρισκόμαστε πλέον στη Μεγάλη Εβδομάδα για το καθολικό Πάσχα.
Στην περίπτωση των βιομηχανικών ελαιολάδων οι προσφερόμενες από τους Ιταλούς τιμές CIF έχουν πλέον σαν ανώτατο όριο το 1,60 ευρώ/κιλό για τα πεντάρια και για το bruto πυρηνέλαιο (δέκα βαθμών) λίγο πάνω από τα 0,60 ευρώ/κιλό.Στην εσωτερική αγορά το ραφινέ ελαιόλαδο κυμαίνεται γύρω στα 1,90 ευρώ/κιλό και το ραφινέ πυρηνέλαιο μέχρι 1,20 ευρώ/κιλό.
Σε ό,τι αφορά την ισπανική αγορά οι τιμές κινούνται οριακά πάνω από τα επίπεδα που θα επέτρεπαν προσφυγή στο καθεστώς της Ιδιωτικής Αποθεματοποίησης. Ειδικότερα την περασμένη εβδομάδα οι τιμές ex-factory ήταν λίγο πάνω από 1,80 ευρώ/κιλό για τα εξαιρετικά παρθένα, κάτω από 1,80 ευρώ/κιλό για τα παρθένα και κάτω από 1,70 ευρώ/κιλό για τους βιομηχανικούς άσσους.
ΠΑΣΕΓΕΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου