Παρασκευή 3 Απριλίου 2009

Επιδείνωση οικονομικού κλίματος το Μάρτιο, καταγράφει το ΙΟΒΕ


Ο Δείκτης Οικονομικού Κλίματος στην Ελλάδα συμπορεύεται με τους αντίστοιχους δείκτες στις περισσότερες χώρες και σημειώνει περαιτέρω μείωση τον Μάρτιο, κλείνοντας πλέον πάνω από ένα χρόνο συνεχούς υποχώρησης, όπως αναφέρεται στην έρευνα Οικονομικής Συγκυρίας του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ).
Διαμορφώνεται τον Μάρτιο στις 43,1 μονάδες από 47,2 μονάδες τον Φεβρουάριο, στη χαμηλότερη τιμή από την κατάρτισή του. Η Ελλάδα είναι έτσι μία από τις 17 συνολικά ευρωπαϊκές χώρες που σημειώνουν αντίστοιχο χαμηλό ρεκόρ τον Μάρτιο, μεταξύ των οποίων το Ην. Βασίλειο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Σουηδία και η Ιταλία. Αναλυτικότερα στην έρευνα του ΙΟΒΕ αναφέρονται τα εξής:
- Στη Βιομηχανία, οι μεταβολές είναι οριακές, με κυριότερη εξέλιξη τη διόγκωση των αποθεμάτων, ενώ αντίθετα, οι εκτιμήσεις για το τρέχον επίπεδο παραγγελιών και της ζήτησης εμφανίζονται ελαφρώς βελτιωμένες.
- Στις Υπηρεσίες, βελτιώνονται οι εκτιμήσεις για την πορεία των εργασιών και οι προβλέψεις των επιχειρήσεων για την εξέλιξη της ζήτησης, όμως οι εκτιμήσεις για την τρέχουσα πορεία της επιδεινώνονται σημαντικά και αντισταθμίζουν, ως ένα βαθμό, τη συνολική τάση του δείκτη.
- Επιδείνωση σημειώνει το κλίμα στο Λιανικό Εμπόριο, με πολύ χαμηλές εκτιμήσεις για τις τρέχουσες πωλήσεις και ακόμα πιο δυσοίωνες προβλέψεις για τη βραχυπρόθεσμη εξέλιξή τους στο επόμενο τρίμηνο, παρά την αποκλιμάκωση των αποθεμάτων κατά την περίοδο των εκπτώσεων.
πηγή:ΠΑΣΕΓΕΣ
- Στις Κατασκευές καταγράφεται περαιτέρω επιδείνωση του κλίματος, η οποία προέρχεται από τη σημαντική εξασθένηση στις εκτιμήσεις για το επίπεδο του προγράμματος εργασιών, αλλά και τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την απασχόληση του κλάδου.
- Η Καταναλωτική εμπιστοσύνη σταθεροποιείται στα επίπεδα του Φεβρουαρίου. Οι προβλέψεις των καταναλωτών για την οικονομική τους κατάσταση είναι λιγότερο απαισιόδοξες σε σχέση με τον Φεβρουάριο, ενώ ενισχύεται ελαφρά και η πρόθεση για αποταμίευση. Από την άλλη πλευρά, οι προβλέψεις για την εξέλιξη της ανεργίας παραμένουν στα ίδια, υψηλά επίπεδα, με ένα μεγάλο τμήμα του πληθυσμού να αναμένει άνοδο της ανεργίας στο επόμενο 12-μηνο, ενώ χειροτερεύουν αρκετά οι προβλέψεις για την οικονομική κατάσταση της χώρας, οι οποίες είναι ακόμα πιο απαισιόδοξες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου