Τετάρτη 4 Μαρτίου 2009

Και άλλες διευκρινήσεις ζητά η Επίτροπος Γεωργίας, Μάριαν Φίσερ Μπόελ, από την Ελλάδα


Χωρίς να έχει δώσει στη δημοσιότητα την επιστολή της Επιτρόπου κ. Μάριαν Φίσερ Μπόελ, με το πώς είναι διατυπωμένο το αίτημά της για συμπληρωματικές πληροφορίες σχετικά με τις αποζημιώσεις των 425 εκατ. ευρώ που θα δοθούν στους Έλληνες αγρότες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Χατζηγάκης, δίνει στη δημοσιότητα μία απάντηση… προς τον αγροτικό κόσμο όπου τον καθησυχάζει ότι τα χρήματα θα δοθούν. «Θα αποσταλούν όλες οι συμπληρωματικές πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα», διαβεβαιώνει τους αγρότες ο υπουργός σε περίπτωση που κάποιος είχε κάποιες αμφιβολίες ότι υπήρχε περίπτωση να μην… σταλούν.
Το δελτίο τύπου του ΥπΑΑΤ έχει ως εξής: Στο πλαίσιο των συζητήσεων που έχουν ξεκινήσει με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα των αποζημιώσεων στους Έλληνες αγρότες, ύψους 425 εκατομμυρίων Ευρώ για τις ζημιές του 2008, απεστάλη στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη από την αρμόδια Επίτροπο κυρία Μάριαν Φίσερ Μπόελ επιστολή με την οποία ζητούνται πρόσθετες διευκρινήσεις και πληροφορίες.
Με αφορμή την επιστολή της κ. Μπόελ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρης Χατζηγάκης γνωστοποιεί τα εξής:
«Πρόκειται για αναμενόμενη εξέλιξη και αποτελεί μέρος της διαδικασίας που αφορά στις αποζημιώσεις των αγροτών. Προσωπικά θεωρώ θετική την ευαισθησία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής απέναντι στην τήρηση των κανόνων του ανταγωνισμού. Όπως έχω ήδη ενημερώσει την κα Μπόελ, τα 425 εκατομμύρια Ευρώ αφορούν αποζημιώσεις μέσω του ΕΛΓΑ για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες μας το 2008. Ωστόσο, είναι εύλογο και σύνηθες το αίτημα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για περαιτέρω πληροφορίες και διευκρινήσεις. Επιθυμώ επίσης να καταστήσω γνωστό προκαταβολικά ότι η Ελληνική Κυβέρνηση και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων θα αποστείλουν όλες τις συμπληρωματικές πληροφορίες και τα σχετικά έγγραφα με τα οποία αποδεικνύεται σαφώς ότι οι πληρωμές αφορούν αποζημιώσεις και όχι κρατικές ενισχύσεις, οι οποίες θα ενείχαν τον κίνδυνο της νόθευσης των κανόνων του ανταγωνισμού. Σημειώνεται εξάλλου πως η ενημέρωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από την ελληνική Κυβέρνηση δεν εμποδίζει την διαδικασία εκταμίευσης των ποσών για τις αγροτικές αποζημιώσεις, διαδικασία που συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες μέρες»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου