Τετάρτη, 4 Μαρτίου 2009

Από 1,98 έως 2,04 ευρώ το κιλό οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία


Στα επίπεδα των 2,05 – 2,10 ευρώ το κιλό εξακολουθούν να παραμένουν εδώ και αρκετό καιρό οι τιμές παραγωγού για το ελαιόλαδο της τρέχουσας σοδειάς, ενώ στην Ισπανία ξεκίνησαν διαβουλεύσεις για να ζητηθεί η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης του προϊόντος.
Στις περισσότερες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της χώρας μας οι τιμές παραμένουν «κολλημένες» στη ζώνη των 2 ευρώ, ενώ το ενδιαφέρον του ιταλικού εμπορίου εξακολουθεί να παραμένει πενιχρό. Οι χαμηλές τιμές έχουν αυξήσει τη διακίνηση του προϊόντος χύμα, ενώ και στις άλλες ελαιοπαραγωγικές χώρες, μετά τη μαζική είσοδο των ισπανικών λαδιών στην αγορά, οι τιμές είναι πιεσμένες. Στην Ισπανία ήδη έχουν ξεκινήσει διαβουλεύσεις προκειμένου να ζητηθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ενεργοποίηση του μηχανισμού της ιδιωτικής αποθεματοποίησης ελαιολάδου. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει εάν οι τιμές υποχωρήσουν στο επίπεδο των 1,779 ευρώ το κιλό για χρονικό διάστημα πάνω από δύο εβδομάδες. Αυτή την περίοδο οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία κινούνται σε επίπεδα από 1,98 έως 2,04 ευρώ το κιλό, με εξαίρεση το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο στην περιοχή της Καταλονίας που κινείται στα 2,16 ευρώ. Οι τιμές των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης στο άτυπο χρηματιστήριο ελαιολάδου της Ισπανία κινούνται από 1,74 ευρώ το κιλό για συμβόλαια Μαρτίου 2009, μέχρι 1,82 ευρώ το κιλό για συμβόλαια Μαρτίου 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου