Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2009

ΣΕ ΙΣΠΑΝΙΚΑ ΧΕΡΙΑ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ


Ολοκληρωτικά σε ισπανικά χέρια παραμένει το «παιχνίδι» της εμπορίας ελαιολάδου παγκοσμίως. Οι έμποροι από τη χώρα της ιβηρικής χερσονήσου, που εξαγόρασαν και ιταλικές εταιρείες κατέκτησαν τη δυνατότητα να διαμορφώνουν τις τιμές σε παγκόσμιο επίπεδο, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να μην υπάρχουν σοβαρές δυνατότητες διαμόρφωσης τιμών σε τοπικό επίπεδο. Αντίσταση προβάλλουν οι Ενώσεις στην Ελλάδα, με τις τιμές να παραμένουν «παγωμένες» στο συμβατικό ελαιόλαδο. Λίγο υψηλότερες οι τιμές για το βιολογικό ελαιόλαδο.
Προτού καλά-καλά συνειδητοποιήσει η αγορά την ελαφρά ανάκαμψη των τιμών η οποία φάνηκε να προκύπτει με την αποδοχή τιμών CIF από τους Ιταλούς για πολύ καλά έξτρα παρθένα ελαιόλαδα κοντά στα 2,30 ευρώ το κιλό, οι γείτονές μας ανέκρουσαν για μία ακόμη φορά πρύμναν και προσπαθούν να επιβάλλουν μια νέα τάξη πραγμάτων σύμφωνα με την οποία οι αποδεκτές τιμές CIF θα είναι κάτω από το επίπεδο των 2,25 ευρώ το κιλό με στόχο τα 2,20 ευρώ.
Σίγουρα η εξέλιξη αυτή ξάφνιασε την ελληνική πλευρά και οδήγησε και πάλι στο «πάγωμα» της αγοράς. Οι τελευταίες τιμές ex-factory που προσφέρθηκαν από διακινητές εξαγωγής χύμα ελαιολάδου σε διαγωνισμούς της Κρήτης, οι οποίες ήταν στην περιοχή των 2,08 με 2,10 ευρώ το κιλό για οξύτητες 0,3, μάλλον κρίνονται πλέον ασύμφορες με βάση τη νέα εξέλιξη στη στάση των Ιταλών.
Ως εκ τούτου οι φορείς της αγοράς εκτιμούν ότι ανάλογα με την αντίσταση που θα υπάρξει από πλευράς διακινητών χύμα ελαιολάδου στη χώρα μας, - ιδιώτες και συνεταιρισμοί - θα προκύψει η πορεία της αγοράς από πλευράς τιμών τις επόμενες εβδομάδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου