Τρίτη 18 Νοεμβρίου 2008

Μια από τις χειρότερες χρονιές για το ελαιόλαδο



Ως μια από τις χειρότερες χρονιές που έχουν περάσει για το λάδι χαρακτηρίζεται η φετινή από τους ελαιοπαραγωγούς, καθώς οι τιμές που έχουν διαμορφωθεί σε πολύ χαμηλά επίπεδα τους έχουν γεμίσει με απόγνωση και απελπισία.
Πέρα από τις τιμές όμως έχουν να αντιμετωπίσουν και την πολύ μικρή παραγωγή, καθώς οι ζημιές από τους περυσινούς παγετούς είναι πολύ μεγάλες - ενώ υπάρχουν περιπτώσεις όπου οι παραγωγοί δεν πάνε καθόλου στα χωράφια τους για να μαζέψουν ελιές.

Χαρακτηριστικό της φετινής χρονιάς είναι όμως οι μεγάλες αποδόσεις που υπάρχουν ανά τσουβάλι, ικανοποιητικές σε σχέση με προηγούμενα χρόνια.
Ομως αρκετά από τα λάδια έχουν αυξημένη οξύτητα, που οι αγρότες ευελπιστούν ότι θα βελτιωθεί άμεσα με την αλλαγή που αναμένεται στις καιρικές συνθήκες.
Βασικός παράγοντας πάντως είναι η τιμή του λαδιού, με την οποία επισημαίνεται ότι δεν μπο-ρούν πλέον να βγάλουν ούτε τα έξοδά τους καθώς τόσο τα λιπάσματα όσο και τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί κατά πολύ.
Από ό,τι μας είπαν όμως και άνθρωποι που ασχολούνται με την εμπορία, είναι χαρακτηριστικό ότι δεν υπάρχει σχεδόν καθόλου ζήτηση από τις συνηθισμένες αγορές.
Εχει φτάσει, ειπώθηκε χαρακτηριστικά, το λάδι να έχει την ίδια τιμή με τα ηλιέλαια και τα αραβοσιτέλαια.

Μια πρώτη εικόνα της φετινής χρονιάς μάς έδωσε ο διαχειριστής του Ελαιουργικού Συνεταιρισμού Γαργαλιάνων Σπύρος Νικολόπουλος ο οποίος τόνισε: «Εχει ξεκινήσει πλέον κανονικά η συγκομιδή και είμαστε στο πρώτο 10 με 20%.
Εχουμε καλές αποδόσεις φέτος αλλά χαμηλές τιμές.
Ο Συνεταιρισμός προσπαθεί να κρατήσει τα 2,5 ευρώ όμως οι τάσεις που υπάρχουν είναι προς τα κάτω. Δεν υπάρχει ζήτηση από την αγορά της Ιταλίας που πάνε τα λάδια μας, και οι πληροφορίες λένε ότι και η παγκόσμια ζήτηση έχει πέσει, έχει πέσει η ζήτηση στην τυποποίηση και η Ισπανία πουελέγχει την αγορά πιέζει προς τα κάτω.

Οπως είναι φυσικό υπάρχει δυσαρέσκεια στον κόσμο και διαμαρτύρεται καθώς έχει ανάγκες και στην περιοχή μας η ελιά είναι μονοκαλλιέργεια. Πολλοί έχουν κάνει και έξοδα για την καλλιέργεια προκειμένου να τις κάνουν ποτιστικές, αλλά και όλο το κόστος έχει ανέβει με αποτέλεσμα με τέτοιες τιμές να μην μένει τελικά τίποτα στον παραγωγό.
Φέτος γενικά η περιοχή μας έχει και μείωση της παραγωγής λόγω του περυσινού παγετού. Πάνω από τους Γαργαλιάνους αλλά και σε Φλόκα, Λεύκη, Τραγάνα, Ρίκια υπάρχουν περιοχές όπου η ζημιά είναι ολοκληρωτική».

Ελαιοτριβέας και έμπορος ο Αδάμ Μπουλουλής, σε μια από τις μεγαλύτερες μονάδες της περιοχής, μας είπε: «Από απόδοση φέτος έχουμε πολύ μεγάλη, η τιμή όμως είναι χάλια, τι να πω. Επειδή πάμε γυρεύοντας εμείς στους εμπόρους, μας εκμεταλλεύονται, μας ζητάνε ένα δείγμα και μετά άλλο κι άλλο, δεν υπάρχει καμία ζήτηση φέτος.
Από τον Φεβρουάριο πέρυσι μέχρι και σήμερα δεν έχει πάρει κανένας έμπορος για λάδι, ούτε μπορώ να το εξηγήσω αυτό το πράγμα.
Εγώ είμαι 55 χρόνια στη δουλειά αυτή, τέτοιο πράγμα δεν έχει συμβεί ποτέ - κάποτε το κράτος ήταν ξεχαρβαλωμένο και ο κόσμος δεν είχε ψωμί να φάει, και τέτοια κατάσταση δεν υπήρχε.
Είμαστε έτοιμοι να κλείσουμε όλοι. Είναι που έφτιαξα το μαγαζί 4 χρόνια τώρα, αν το είχα φτιάξει τώρα θα μου το παίρνανε.
Σε ένα σημείο φταίει και ο αγρότης, γιατί όταν πέρυσι το λάδι είχε 3,20 - 3,10 - 3 ευρώ δεν το πούλαγε κανείς, περιμένανε να πάει 5 ευρώ.
Αν είχαν πουληθεί τα περυσινά λάδια θα ήταν αλλιώτικη η κατάσταση.
Στην Ανω Μεσσηνία όλα τα λάδια είναι απούλητα, δεν πουλήθηκε το λάδι.
Είμαι 75 χρονών, δεν έχω δει ποτέ αυτό το χάλι στο λάδι, να είναι στην ίδια τιμή και με το ηλιέλαιο και το αραβοσιτέλαιο, όταν πριν δέκα χρόνια το ελαιόλαδο είχε 700 δραχμές και τα άλλα 200.
Υπάρχει μεγάλο χάλι και δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε τις υποχρεώσεις μας».

Στην συνέχεια ο Γιάννης Δημητρίου, παραγωγός από την περιοχή, μας είπε: «Δεν έχει τιμή το λάδι και τα πράγματα είναι δύσκολα, πώς να βγει έτσι πέρα ο αγροτικός κόσμος, τα λιπάσματα έχουν πάει... στο Θεό.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση, μόνο τα έξοδα αν βγάλουμε φέτος και τίποτα άλλο.
Ούτε μεγάλη παραγωγή υπάρχει εξαιτίας του περυσινού παγετού και από τα χαλάζια».
Ο Νίκος Βλαχαδάμης επισήμανε:
«Είναι μαύρα τα πράγματα για το λάδι, δεν μπορούμε να το πουλήσουμε και οι τιμές είναι πολύ χαμηλές. Αποδόσεις υπάρχουν καλές όμως έχει οξέα και μας πατάνε στο λαιμό, εναμισάρι λάδι μπορεί να πουληθεί και 1,80.
Είναι δραματική κατάσταση για τους παραγωγούς, τα λιπάσματα έχουν πάρει 40 - 50% πάνω και το λάδι όχι έχει μείνει στα ίδια, άλλα έχει πέσει κιόλας.
Είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα φέτος.
Παλιά είχαμε συλλόγους, κάναμε συλλαλητήρια, κάτι κάναμε, έναν τενεκέ λάδι είχα κάποτε κι αυτό το έχυσα - τώρα δεν ενδιαφέρεται κανείς, ούτε σύλλογοι ούτε συνεταιρισμοί, δεν κινείται τίποτα.
Αν δεν κινητοποιηθούμε εμείς που μας πονάει περισσότερο τότε τι να περιμένουμε να γίνει».

Ο Τάκης Στασινόπουλος μας είπε για την κατάσταση: «Είναι χάλια φέτος, ούτε παραγωγή έχουμε ούτε τίποτα.
Δεν εμφανίστηκε και κάποιος γεωπόνος να μας ενημερώσει, να γίνουν αιτήσεις να πάρουμε κάποια αποζημίωση από τον ΕΛΓΑ για τις ζημιές από τον πάγο - που όπως πάει όχι μόνο φέτος δεν θα έχουμε παραγωγή, αλλά ούτε και του χρόνου.
Αν δεις τις ελιές δεν έχουν καθόλου κλαρί πάνω τους.
Οι τιμές είναι χάλια φέτος, δεν το συζητάμε, ούτε το μεροκάματο του εργάτη δεν βγαίνει.
Μας ζητάνε 40 και 45 ευρώ, από πού να τα βγάλουμε;
Μετά τα Χριστούγεννα θα περπατάει ο κόσμος και θα παραμιλάει, αυτή θα είναι η κατάσταση».

Τέλος ο Θανάσης Οδυσσέας μας είπε: «Δεν υπάρχει τιμή πάνω από όλα, οπότε καταλαβαίνει τι γίνεται. Η τιμή είναι στα 2,5 ευρώ, όμως τα λάδια είναι αρκετά βαριά φέτος, δεν ξέρω από τι, μπορεί από τις καιρικές συνθήκες... οπότε από εκεί και πέρα πέφτει σημαντικά.
Ο αγροτικός κόσμος δύσκολα θα τα φέρει γύρα την φετινή χρονιά».

Πηγή: Eλευθερία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Αρχειοθήκη ιστολογίου