Την πρώτη φορά που ο κ. Κώστας Μαλάμος από το Αγρίλι Μεσσηνίας προσέφερε στους φίλους ένα κίτρινο καρπούζι από την παραγωγή του, εκείνοι αντέδρασαν θεωρώντας ότι ήταν... άγουρο.
Όταν όμως δοκίμασαν, διαπίστωσαν ότι παρά τη διαφορά στο χρώμα, η γεύση του καρπουζιού ήταν ίδια.
«Στην περιοχή μας, την επαρχία Τριφυλίας Μεσσηνίας βγαίνουν τα πλέον πρώιμα καρπούζια σε ολόκληρη την Ευρώπη», λέει ο 48χρονος αγρότης. «Αυτό μας δίνει το πλεονέκτημα και να πειραματιστούμε με νέες καλλιέργειες και ποικιλίες, και να ανταποκρινόμαστε στις απαιτήσεις της αγοράς, αφού η παραγωγή μας εξάγεται σχεδόν ολόκληρη στην Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη».
Οι αγρότες της Τριφυλίας καλλιεργούν τα τελευταία χρόνια άσπερμα καρπούζια, προερχόμενα από υβρίδια: έχουν μεν σπόρους, αλλά χωρίς φύτρο, με αποτέλεσμα να διατηρούνται περισσότερο, αφού η ανάπτυξη του φύτρου στον σπόρο είναι αυτό που προκαλεί το σάπισμα στο φρούτο. «Μέχρι πριν από δύο χρόνια πηγαίναμε στα τυφλά», λέει ο κ. Μαλάμος.
«Τα τελευταία δύο χρόνια κάθε κίνηση γίνεται με πρόγραμμα. Φέτος έβαλα 200 στρέμματα μίνι άσπερμα καρπούζια, τα οποία όταν βγουν στην αγορά, θα ζυγίζουν από 2 έως 3 κιλά. Αυτή είναι η νέα μόδα στην κατανάλωση του καρπουζιού, αφού κυρίως στην Ευρώπη αλλά δειλά δειλά και στη χώρα μας, οι καταναλωτές τα προτιμούν επειδή είναι μικρά και ζυγίζουν λίγο.
Αν ο παραγωγός δεν αντιληφθεί την απαίτηση του καταναλωτή, το έχασε το τρένο», λέει χαμογελώντας. Ο κ. Μαλάμος καλλιεργεί και κίτρινα καρπούζια, τα οποία προέρχονται από υβρίδια.
Οι παραγωγοί πάντως είναι και οικονομικά ωφελημένοι από την καλλιέργεια τόσο των μίνι όσο και των κίτρινων καρπουζιών. Όπως λένε, πέρυσι τα διέθεταν προς 50 λεπτά το κιλό στη χονδρική πώληση και φέτος εκτιμούν ότι θα έχουν την ίδια τιμή, κερδίζουν δηλαδή 10-15 λεπτά περισσότερα από την παραγωγή συμβατικών καρπουζιών.
Διατηρούνται 2 μήνες!«Τα άσπερμα μίνι καρπούζια κάνουν θραύση στις αγορές της Ευρώπης», λέει ο κ. Δημήτρης Τσίγγανος, παραγωγός από την Τριφυλία. «Το γεγονός ότι δεν έχουν γενετικό υλικό έχει ως αποτέλεσμα να μπορούν να αποθηκευτούν έως και δύο μήνες χωρίς να σαπίσουν».
Εκτός από το γεγονός ότι διατηρούνται για περισσότερο χρόνο, τα καρπούζια της Τριφυλίας που σε λίγες μέρες μπαίνουν στην αγορά, έχουν ένα επιπλέον πλεονέκτημα, λέει ο γεωπόνος της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης Κυπαρισσίας κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος.
«Τα συγκεκριμένα φυτά δίνουν καρπούς για μεγαλύτερη χρονική περίοδο, αφού δεν υπάρχουν οι σπόροι για να δώσουν “εντολή” στο φυτό ότι σταματάει η περίοδος της καρποφορίας».
Οι αγρότες της Τριφυλίας μεταφέρουν στα χωράφια τους τα εργαστηριακά πειράματα του καθηγητή του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Χρίστου Ολύμπιου.
Η καροτίνη δίνει το χρώμαΤΟ ΧΡΩΜΑ του καρπουζιού, επισημαίνει ο γεωπόνος κ. Αντώνης Παρασκευόπουλος, οφείλεται στις χρωστικές ουσίες του φυτού. Στο κόκκινο καρπούζι «υπερισχύει» το λυκοπένιο, ενώ στο κίτρινο καρπούζι η καροτίνη. Για να κάνουμε λοιπόν ένα υβρίδιο που θα μας δώσει καρπούζι με κίτρινο χρώμα διασταυρώνουμε ποικιλίες ώστε να υπερισχύει το καροτένιο. Το καρπούζι έχει χαμηλή περιεκτικότητα σακχάρων, ενώ ένα κιλό καρπούζι έχει περίπου 200 θερμίδες. Πρόσφατες έρευνες έδειξαν ότι ο χυμός περιέχει βιταμίνη Β6, κάλιο, φυτικές ίνες, β-καροτένιο και λυκοπένιο. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε νερό, το καρπούζι έχει διουρητικές ιδιότητες και βοηθά στην καλύτερη λειτουργία των νεφρών, ενώ το κάλιο βοηθά την καρδιακή λειτουργία.
Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου